Portugal har cirka 200.000 vinbønder som dyrker druerne. De fleste er små vingårde men det er nogle ret få store firmaer og kooperativer som dominerer eksporten.
Portugal er et langt, smalt land, kun 200 km bredt og 600 km langt, men det har en meget stor vinproduktion. Hvert år producerer landet op imod 800 millioner flasker, og det er nummer ti på listen over de store vinlande.
Douro-dalen er Europas mest dramatiske vinlandskab, hvor en stor del af vinstokkene gror på ældgamle terrasser, og hvor de stejle skrænter igennem århundreder er blevet opdelt i over 83.000 marker med hver deres karakteristika.
I alt er der 28.500 vinbønder i dalen, men kun de færreste af dem laver selv den færdige vin. Det gør de store handelshuse, hvoraf mange stadig har britiske navne.
Douro-dalen er kendt for sine gode portvine og senest er man begyndt at producere tørre bordvine af de samme druer.
Men det nordlige Portugal har også tre andre interessante distrikter: Minho, Bairrada og Dão.
Fra Minho-regionen oppe mod nord, lige under grænsen til Spanien, kommer den populære hvidvin Vinho Verde. Navnet betyder grøn vin, men ordet grøn refererer ikke til vinens farve men til dens ungdom. Det er en let mousserende vin, der skal drikkes ung.
Distriktet Bairrada har hentet sit navn fra det portugisiske ord barro, der betyder ler, og som meget godt beskriver jordbunden i dette område ud mod Atlanterhavet. I rødvinen indgår mindst 50% af den saftige drue Baga – sammen med cirka femten andre druer. Omkring 60% af Portugals mousserende vine kommer fra Bairrada.
Endelig er der distriktet Dão, hvis navn udtales nærmest som Dawng, sagt med en klemme på næsen. Der laves lidt hvidvine, men det meste er rødvin, og det er disse lidt fede, rubinrøde vine, der har skabt distriktets gode ry.