Portvin (på portugisisk “Vinho do Porto”)fremstilles af druer fra verdens næstældste demarkerede vinområde omkring dourofloden i det nordlige Portugal. Vinen blev efter en kort gæring tilsat en neutral brændevin, aguardente, for at den kunne holde til transporten til hovedmarkedet England. Gæringen stoppes, når gærcellerne dør, og restsukkeret bevares. Der findes 5 slags portvine.
1) Ruby er Generelt den yngste – og billigste portvinstype. Lagret i ca. 2 år og med en smag af modne røde frugter og en frisk sødme, med et strejf af diskret tannin. Ruby skal drikkes mens den er ung og gerne afkølet. Server den sammen med søde desserter med chokolade eller en stærk blåskimmelost.
2)LBV er en luksus ruby portvin fra de særlige gode år.
En LBV portvin er sødere og mere kompleks end sin yngre ruby. Her er der masser af tørrede frugt, især rosiner og svesker, hints af nødder og flere tanniner. Bør drikkes afkølet indenfor 2-3 uger. Perfekt sammen med faste oste og chokolade.
3) Vintage Port er toppen indenfor portvin. Vintage laves kun i de bedste årgange og af de bedste druer. Portvinen er lavet til langtidslagring og er bedst efter 20-30 år fra høståret.
4) Tawny fadlagres i mindst 3 år, men har oftest en aldersbetegnelse på 10, 20 eller helt op til 40 år der fortæller gennemsnitsalderen på de vine der er brugt. Tawny skal nydes afkølet og er god sammen med oste og risalamande, hvor den diskrete sødme og noterne af nødder for alvor kommer til sin ret. Holdbarhed: 4 uger i køleskab efter åbning.
5) Colheita er en årgangsportvin, som er lagret på træfade siden høståret. Colheita minder om en Tawny portvin, med den forskel at Colheita er vin fra det år der står på etiketten. Colheita passer godt til faste oste, chokolade og risalamande.
Filter