Pira Luigi grundlagde denne ejendom i Serralunga d’Alba i 1950. Pira-familien startede med at sælge druer til købmænd og der er flasket Baroli op gennem 1980’erne, men en ny æra og orientering begyndte her i 1993 da man flaskede Baroli i en ny og mere opdateret, moderne stil, inspireret af Elio Altare, således en Barolo normale, Barolo Vigneto Margheria og
Barolo Vigneto Marenca. Barolo Vigna Rionda blev fremstillet første gang i 1997. Ejendommen drives nu af Luigis sønner Giampaolo og Romolo, der råder over ca. 8 ha af de bedste marker i
Serralunga d’Alba. Den samlede produktion er ca. 40.000 flasker årligt, heraf ca. 20.000 flasker Dolcetto d’Alba. Den i Langhe allestedsnærværende, svært talentfulde ønolog Giuseppe Caviola er konsulent her.
Vinene er på et uniformt højt kvalitetsniveau og vidner om en ekstrem kompromisløshed i både mark og kælder. Der produceres en fortrinlig Dolcetto d’Alba her, frugtig og meget velstruktureret, og Piras Barolo er alle forskellige og imponerende, overvejende moderne udtryk for deres respektive cru’er. Første gang Pira Luigi for alvor rammer den ønskede stil for Barolo er 1996 og fælles for dem alle er, siden da, renhed, maskulin kraft, kompleksitet og en betydelig, moden struktur og dermed er de tæt på idealet for Barolo fra Serralunga d’Alba, der har potentiale til at give de mest stofrige, tanniske og lagringsværdige vine fra Barolos i alt 11 kommuner!
Hos Topvine finder vi denne vingård særlig spændende, da man kan mærke at hver vin er lavet med kærlighed.
Læs mere om vingården på deres hjemmeside, klik her.